OPAL-STAKLO-Opalit-Narukvica (žičana)

OPAL-STAKLO-Opalit-Narukvica (žičana)

OPAL-STAKLO-Opalit-Narukvica (elastična)

OPAL-STAKLO-Opalit-Narukvica (elastična)

TIRKIZ-Narukvica (žičana)

Veličina: 19 cm
Masa: 7 g
Sastav materijala: Metal bez nikla, obojeni hovlit (magnezit)
Država porijekla: Meksiko
Kemijska formula: CuAl6(PO4)4(OH)8.4H20 – fosfat
Mohsova tvrdoća: 6,5-7
Astrološki znak: Bik, sStrijelac, jarac, vodenjak, ribe
Boja: Plavo zelena, neprozirna, voštanog sjaja s crnim žilama
Čakra: Grlena
Čišćenje: Jednom mjesečno s kamenčičima hematita u posudi. Okaditi Palo Santom ili bijelom kaduljom
Punjenje: Preko noći uz goedu gorskog kristala
6,64 €
Trenutno nedostupno

Upišite email na koji ćemo vas obavijestiti kada proizvod postane ponovno dostupan.

Pošalji
 
 
Imate pitanja o proizvodu?
Šerajte s prijateljima
Sve komponente su izrađene od metala bez nikla, stakla i poludragog kamenja. Boja žice savršeno pristaje perlama (6 mm). Pogledajte i odgovarajuću ogrlicu i naušnice za uši.

Tirkiz je mineral bakra i aluminija. Bakar uzrokuje njegovu svijetlu plavu boju, a njegove zelenkaste nijanse su mrlje željeza iznutra. Njegovo ime dolazi od francuskog "Pierre turquoise" što znači "turski kamen" jer je Turska stoljećima trgovala velikim količinama tirkiza zbog svog zemljopisnog položaja između Europe i Azije.

Tirkiz je jedan od najduže korištenih minerala u cijeloj ljudskoj povijesti. Najraniji zapis o korištenju tirkiza u nakitu ili ukrasima potječe iz Egipta. Tamo je tirkiz pronađen u kraljevskim grobovima starim preko 6000 godina jer su ritualno pokapali mrtve s ovim kamenom. Prije otprilike 4000 godina, rudari u Perziji proizveli su plavu varijantu tirkiza s "nebesko plavom" ili "crveno plavom" bojom. Bio je vrlo popularan i njime se trgovalo u cijeloj Aziji pa sve do Europe. U Sjevernoj Americi najranije poznato korištenje tirkiza bilo je u području kanjona Chaco u Novom Meksiku, gdje je tirkiz korišten prije više od 2000 godina. Drevni su umjetnici proizvodili perle, privjeske i male skulpture od njega. Neobrađen tirkiz i tirkizne predmete, Indijanci su prilično cijenili i njime se naveliko trgovalo jer su ga smatrali čuvarem tijela protiv različitih negativnih energija iz okoline. Sjevernoamerički Indijanci su vjerovali da tirkiz povezuje duhove neba i duhove mora. U južnom Iranu tirkiz se izrađuje u obliku talismana protiv siromaštva i neprirodne smrti. Budisti ga smatraju simbolom neba jer ga je i Buda koristio u svom duhovnom razvoju kao zaštitu od nepoznatih sila. Stari Rimljani plavom tirkizu pripisuju velika iscjeljujuća svojstva. Liječnici u Antičkom Rimu nosili su tirkiz na malom prstu jer su vjerovali da pomaže u iscjeljenju od svake bolesti. Perzijanci su vjerovali da nakit od tirkiza štiti od bolesti i nesreće. U Europi su nosili plavi tirkiz kraljevi na svojim krunama za zaštitu od negativnih sila.

Danas se ovaj popularan kamen naveliko koristi u izradi nakita i ukrasnih predmeta. Toliko je popularan da se u engleskom jeziku koristi riječ "turquoise" kao naziv za blago zelenkasto-plavu boju karakterističnu za visokokvalitetni tirkiz. Danas se još samo 3 minerala koriste za naziv boje, a to su: zlato, srebro i bakar. Duboke plave nijanse tirkiza odašilju moćnu, ali beskrajno nježnu energiju oceana i najprostranijeg neba. Ovo je kamen istine, zaštite i pročišćenja. Potiče u osobi potrebu da bude iskrena sama sa sobom. Raspršuje negativne energije i čisti od elektromagnetskih zračenja u okolini. Tirkiz je kamen cjelovitosti i emocionalni harmonizator koji donosi mir i spokoj. Budi romantičnu ljubav. Aktivira grlenu čakru što olakšava izgovaranje na glas dubokih misli i svog mišljenja koje inače ne bi bilo izraženo. Potiče mentalnu jasnoću, bolju komunikaciju s ljudima oko sebe i pomaže u traženju istinskih odgovora. Svatko tko je sramežljiv i ima socijalnu anksioznost uvijek bi trebao nositi komad tirkiza da se lakše suoči s neugodnim situacijama u društvu. Pomaže osobama u javnim govorima da smanje tremu i napetost.

Tirkiz čini most između neba i zemlje, poboljšava komunikaciju između duhovnog i materijalnog svijeta. Simbolizira mudrost, blagostanje, mir i zaštitu. Štiti od povreda i padova. Ublažava poremećaje prekomjernog znojenja, grčenja mišića i nekontroliranih pokreta. Jača krvotok i podiže imunitet. Smanjuje napadaje panike, stanje anoreksije i bulimije. Vjeruje se da mijenja boju da upozori na potencijalnu opasnost ili nevjeru. U poslovnoj kancelariji privlači bogatstvo i prosperitet. U domu nekoliko kamenčića tirkiza djeluju harmonično poput uspavanke šireći se energetski po svim kutevima prostora. Ako se stavi ispod jastuka prije spavanja pomaže kod nesanice.

Srebro osjetno pojačava ljekovitost tirkiza, ali je porozan sa sposobnošću upijanja tekućine u sebe. Te tekućine mogu uključivati znoj, ulje za tijelo, proizvode za čišćenje itd. Nakon što ih upije te tekućine mogu oštetiti tirkiz ili promijeniti njegovu boju. Zato se ne preporučuje stalno nositi na tijelu. Ako dođe do kontakta s kozmetikom ili potencijalno štetnom tekućinom, tirkiz treba oprati mekom krpom navlaženom vrlo blagom otopinom sapuna, nakon čega slijedi čišćenje mekom krpom navlaženom običnom vodom. Zatim, nakon što se tirkiz osuši, poželjno ga je pospremiti u kutiju za nakit, dalje od jakog svjetla ili topline. Pošto je osjetljiv na direktno sunce, ostaviti ga na dnevnoj svjetlosti, ali prijepodne ili predvečer. Na direktnom suncu naglo promjeni svoju boju. Ako nije bio na suncu, a mijenja boju, potrebno ga je očistiti. Može se ostaviti vani u noći punog mjeseca ili ga u tom razdoblju zakopati u zemlju. U slučaju promjene boje potrebno ga je odmah očistiti i napuniti. Puni se pored gorskog kristala, ali i uz bakar, npr. bakreno posuđe.

Najveća nalazišta su u Meksiku, Turskoj, Afganistanu, Kini, Iranu, Indiji, Nepalu, Tibetu, SAD-u, Egiptu, Brazilu, Čile-u, Peru-u itd. Nažalost, imitacije na današnjem tržištu zauzimaju 90% proizvoda pod imenom tirkiz, a najčešća zamjena za tirkiz je bojani hovlit. Radi se o mineralu sličnog izgleda i strukture kao i kod tirkiza, jedino je prirodno bijele boje. Tirkiz je kamen zaštite za sve zodijačke znakove, ali prije svega za znakove rođene u prosincu.


 
Nedavno gledani proizvodi: